Wednesday 25 December 2013

Bubur jagung home made

Assalamualaikum,

Semalam lepas balik kerja terus godek peti ais haha lapar sangat katakan .Ada jagung manis yang beli kat pasar tani  ahad lepas.Terus dapat idea nak buat bubur jagung ..pe lagi terus google resepi ^____^ bubur jagung mudah .Dah ramai yang letak resepi ni dalam blog tapi yang menarik perhatian dari blog ni resepi bubur jagung

Bahan-bahan :-

batang jagung
gula
garam
Air
Sekotak santan
Dua helai daun pandan

Cara-cara
Setelah jagung dihiris. Masukkan air dan jagung ke dalam periuk. Air tu kalau boleh sama banyak dengan jagung. Api pelan dan biarkan dalam 10minit. Lepas tu letak garam dah gula. Ikut kemanisan masing2.
Lepas tu biarkan dalam 15minit lagi

Then letak santan kotak + air lagi. Kali nie nak bubuh air ikut suka ko. Nak bubur tu banyak air, ko bubuh la banyak airnye. Nak bubur tu air sikit so letak la air sikit.Jangan lupa letak daun pandan. Kasik simpul la itu daun pandan..
 
Yang saya buat ni version sendiri..tak letak pun daun pandan pas2 letak pewarna kuning telur bagi kuning ckit hehe..Alhamdulilah jadi dengan sempurna 1st time kut buat ni.

 
bubur jagung version sendiri ^__^

Ada setengah orang suka suka sejuk bubur ni so boleh letak dalam peti ais baru makan.

 P/s :- Merry Chirstmas kepada semua yang menyambutnya

yours truly
athirahsafarudin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...